Ikke min likestillingsminister

Skjermbilde 2013-10-19 kl. 16.13.28

Under valgkampen var budskapet fra SV at valget sto mellom at FrP eller SV skulle sitte i regjering. Nå vil folk tydelig merke hva forskjellene er.

Det er veldig oppsiktsvekkende sitater som trekkes frem fra den nyutnevnte barne-, likestillings- og inkluderingsministeren Solveig Horne. Enten det gjelder hvorvidt man kan lese eventyr om homofile i barnehager, om hvem som har ansvaret for voldtekter eller hvordan muslimske straffedømte skal behandles.

 

Jeg er stolt over den jobben SV har gjort i regjering, og jeg er stolt over den innsatsen våre to tidligere statsråder, Audun Lysbakken og Inga Marte Thorkildsen, har gjort for likestillinga.

 

Når man utnevnes som statsråd må man forvente at tidligere uttalelser trekkes frem. Man er ikke én politiker i opposisjon og en fullstendig annen i posisjon. De verdier og meninger Solveig Horne har frontet som opposisjonspolitiker i Stortinget vil vi jo naturlig forvente at følger henne til statsrådsjobben.

 

Denne regjeringen vil, sammen med KrF, sørge for et tilbakesteg for kvinners rettigheter. Fra nå av skal fastleger kunne velge hvorvidt man skal reservere seg mot å utføre aborter. At du skal behøve å drive en moralsk diskusjon med legen din for å få det du har rett på, går rett og slett ikke an. Da kan de ikke være fastleger.

 

Vi lever i et land hvor den formelle likestillingen har kommet et godt stykke på vei – men også vi har langt igjen. I norsk skole blir homo ofte brukt som  skjellsord. Å gjøre homofil kjærlighet like naturlig som hetrofil kjærlighet må begynne tidlig, fra barnehagealder.

 

Voldtekt er et av de verste og mest krenkende overgrep et menneske kan oppleve. Det er derfor alltid sjokkerende når noen sår tvil om hvem som har skyld og ansvar i slike tilfeller er. Når slik tvil sås av en person som senere blir likestillingsminister er det en god grunn å reagere.

 

Statsråd Horne fortalte oss at vi må tørre å ta debatten om når man skal snakke med barn om homofili. En likestillingsminister bør være en forkjemper for å likestille alle former for kjærlighet – fremfor å «ta debatten».

 

Noe av det vakreste med Norge er at alle kan gifte seg med den de elsker. Åtte av tolv biskoper i Den norske kirke ønsker at kirken skal kunne vie homofile. Vi kan blant annet være stolte over vår regions biskop, Erling Pettersen, som er blant disse åtte. Han viser hvordan en moderne leder, enten religiøs eller politisk, bør være.

 

Hornes verdier er gammeldagse. Men de deles åpenbart av mange nok til at hun har blitt valgt til Stortinget flere ganger – og nå også blitt utnevnt til statsråd. Med Hornes uttalelser og holdninger blir vi fattigere på mangfold, toleranse, samhold og fellesskap. Derfor er Solveig Horne ikke min likestillingsminister.

 

Eirik Faret Sakariassen,

SV-politiker og feminist

En kommentar om “Ikke min likestillingsminister

  1. Tror du det flertallet av velgerne som stemte borgerlig ved dette valget (og forrige!) gjorde det fordi vi er i tvil om SV’s poiitikk, eller fordi vi er lei av rødgrønn politikk?

    Vi har fått den likestillingsministeren vi ville ha!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s