Skamløs UiS-bløff fra de borgerlige!

I Aftenbladet i august i 2013 kunne vi lese at «Borgerlige vil øke UiS-støtten». På Rogaland Høyres fylkesårsmøte i februar i år avlyste kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) økt grunnfinansiering til UiS.

Bent Høie (H) uttalte under valgkampen at «dagens finansieringsordning er som et billøp der premien for å komme i mål er lik, men den ene har dobbelt så sterk motor som den andre.» Sammen med Iselin Nybø (V) tok Høie til orde for å øke grunnfinansieringen av de nyere universitetene. Sammen med KrF og FrP stilte Høie og Nybø opp til intervju.

Lovnadene var klare og tydelige: ble det borgerlig regjering skulle grunnfinansieringen av de nye universitetene økes. «Det er urettferdig og en helt skjev fordeling mellom de nye universitetene og de gamle,» sa Venstres Nybø. Alle de borgerlige partiene var enige om å «endre finansieringssystemet for univsersitets- og høyskolesektoren slik at Universitetet i Stavanger får en likeverdig finansiering med de andre universitetene.» Men omtrent et halvt år etter den nye regjeringen er altså løftet allerede avlyst. At de nå sier at de skal «kjempe for dette» når de alle har flertall er å lyve.

Tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) opprettet et utvalg som skulle «foreta en helhetlig gjennomgang av finansieringen av høyere utdanning og forskning,» slik mandatet lød. Innen utgangen av 2014 skulle utvalget legge frem sine forslag. I SVs arbeidsprogram for 2013-2017 gikk vi til valg på å øke utdanningsinstitusjonenes grunnbevilgning fra 60 % til 80 %. Målet vårt var at en større del av finansieringen av undervisningen ved universiteter og høyskoler skal gis gjennom grunnbevilgninger.

I november 2013 besluttet kunnskapsminister Røe Isaksen å nedlegge utvalget som skulle se på finansieringssystemet. Høie uttalte til Aftenbladet at «utvalet vart lagt ned fordi Torbjørn Røe Isaksen ville ha større fortgang i denne prosessen.» Det er jo merkelig at man fremfor å vente på gode forslag fra utvalget legger ned for å haste videre.

Løftet fra valgkampen er avlyst, selv om Høyre lokalt er uenige i dette. Stortingsrepresentant Tina Bru uttalte på årsmøtet at «det er delte meiningar om dette i Høgres stortingsgruppe, men det er viktig å senda dette signalet til Torbjørn.» I valgkampen hørte vi ikke et kvekk om delte meninger og at man skulle sende et signal. Avstanden mellom Høyre utenfor og i regjering er altså stor. Dessverre så stor at et viktig løfte for UiS herved er avblåst. Men: når millionærene skal få sitt løfte om skattekutt har man ikke råd til alt.

Eirik Faret Sakariassen,

SV-politiker i Rogaland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s