Tale 1. mai – Midjord bydelshus

Gratulerer med dagen, gode kamerater!

Alltid kjekt å feire 1. mai og det er en viktig og kjekk tradisjon å starte dagen sammen her på Midjord bydelshus! Med Nylund skolekorps, frokost og flotte folk!

En stor takk til Helge Dagfinn og han trofaste medhjelpere som fikser i stand, år etter år. Faktisk: 26 år på rad, siden 1988! Gi de en varm applaus, folkens!

Den innsatsen de gjør er veldig viktig for partiet, for dette er det arrangementet gjennom året som samler flest folk. Det er bra – men det er også synd. Fordi SV trenger flere folk mer enn noen gang. SV har hatt bedre dager og SV skal få bedre dager. Målingene er kanskje på bunn, men innsatsviljen er på topp!

Stavanger SV lager for tiden arbeidsprogram for bystyreperioden 2015-2019. Vi skal finne saker og forslag som er store nok til å drømme om og konkrete nok til å tro på. Hvis du har et forslag du mener SV bør jobbe for, ta kontakt!

En av de tingene Stavanger SV vil at hele programmet skal bære preg av, så er det tillit. Offentlig sektor er gjennomsyret av måling og rapportering. Systemet er skapt på mistillit. SV vil heller ha tillit til faglighet.

Vi må la ansatte på sykehjem sikre trygghet og omsorg for pasienter, fremfor å drive med unødvendig kontroll. I København har SF gjennomført en tillitsreform. Ninna Thomsen, sunnheds- og omsorgborgermester, har jeg hatt gleden av å møte flere ganger. Hun startet sin tid som byråd med en ukes arbeid i kommunens hjemmesykepleie. Der opplevde hun et «minuttyranni», eller «stoppeklokke-omsorg», som det lenge har blitt kalt i Norge. Nå vil SV ha stoppeklokkestopp!

«Ikke alt som teller kan telles, og ikke alt som kan telles teller,» har Albert Einstein sagt.

Ansattes faglighet må gis tillit, fremfor mistillit. Det gjelder ikke bare i helse og omsorg, det gjelder også i skolen. Det vi nå har sett fra KS er i mine øyne et symptom på den mistilliten som rir offentlig sektor. Fleksibilitet er et begrep som snart er uten mening, fordi rigide systemer ikke tillater at ansatte tenker sjøl.

Det er ikke slik at fordi vi har gått på skole så vet vi hvordan det er å være lærer. Det er en uheldig utvikling at lærerne og skolen snakkes ned. Mens SV styrte Kunnskapsdepartementet ble resultatene i skolen bedre. Det er ikke bare SV sin fortjeneste. Hovedårsaken er at norsk skole er full av flinke lærere, som fortjener skryt og ros, ikke kritikk og ris!

SV sier derfor: Ja til drømmelærere – nei til kravene fra KS!

Hvis det er ett område hvor vi ikke skal ha tillit, så er det boligpolitikken. Vi kan ikke ha tillit til at markedet ordner opp sjøl, slik høyresiden mener. Vi er nødt å ha offentlig styring av boligbygginga, for å sikre billige og gode boliger for folk flest. Unge, småbarnsfamilier og enslige må ha mulighet til å få seg tak over hodet uten gjeld opp til taket!

SV vil løfte den sosiale boligbygginga i Stavanger. Vi er nødt å sikre oss at også folk som ikke kjører Tesla har råd til å bo her!

Valgnatta 2013 var både kjekk og trist. SV nådde sperregrensa og ble sikret en sterk stortingsgruppe. Men valgnatta endte i tårer for min del – fordi Hallgeir ikke ble gjenvalgt. Jeg syns vi skal gi mannen som representerte Rogaland SV på tinget i 16 år, og min politiske mentor, Hallgeir Håbakk Langeland en skikkelig applaus!

Men sann mine ord, kamerater: SV skal tilbake på Rogalandsbenken!

SV er det røde og grønne partiet i norsk politikk, og en like naturlig alliert for både fagbevegelsen og miljøbevegelsen. For oss henger det røde og det grønne uløselig sammen. Samfunn med små forskjeller og stor tillit er best rustet for det grønne skiftet. Den raskeste veien til det grønne samfunnet, er rød. Å legge om samfunnet slik klimaendringene krever av oss, krever politisk styring av markedskreftene og samfunnsutviklingen.

«Et stigende tidevann løfter alle båter.»

Det sa president John F. Kennedy i 1962. Selv om det er godt sagt er det ikke nødvendigvis riktig. I Stavanger har tidevannet steget lenge. Men alle båter er ikke løftet. De største båtene er løftet, men de minste ligger sunket på bunn. Mens de nasjonale forskjellene mellom de rikeste og de fattigste er redusert, så øker forskjellene i Stavanger. Det politiske flertallet er mest opptatt av at næringslivet skal gå godt. Det er ikke alle som får nyte godt av dette.

SV vil gjøre mest for de som har minst.

–       Vi må bygge boliger for vanskeligstilte, heller enn å øke husleia på sosialboliger, slik Høyre & co. har gjort.

–       Vi må redusere egenandeler i barnehager, SFO og eldreomsorg, fremfor å bare øke, slik Høyre & co. har gjort

Om ett år er det kommunevalg, folkens. Da må vi alle mobilisere for at SV skal få en større bystyrgruppe og flere på Fylkestinget. Jeg håper alle vil være med!

Takk for oppmerksomheten og ha en herlig 1. mai videre!

En kommentar om “Tale 1. mai – Midjord bydelshus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s