Åpningstale Kunstskolens avgangsutstilling «SUM»

Kjære alle sammen, kjære studenter, kjære Kunstskolen i Rogaland!

Gratulerer med nok en flott avgangsutstilling. Gjennom mange år har vi sett spennende, unge kunstnere gi et innblikk i hva de kan og hva de vil. Og mange av de vi tidligere har sett har vi fått oppleve igjen som etablerte og anerkjente kunstnere.

Det regner jeg med at vi også får med de som stiller ut i år.

Årets utstilling har fått tittelen SUM. Her kan vi assosiere i ulike retninger. John Øivind tenkte i sin hilsen på «å summe», slik vi hørte folk gjorde tidligere. Men man kan også tenke på sum som mengde. Gunnar Roalkvam skriver i diktet «De umulige» følgende:

«Darr e nok av de som telle på tal
som får sannhed ud som sum med desimal»

I denne regionen er det nok av de som er opptatt av verdiskaping, men som ikke er like opptatt av å skape verdier. Et samfunn må måles ut i fra hvilke verdier som råder og ikke hvilke verdier som produseres.

Albert Einstein skal en gang ha sagt «Ikke alt som teller kan telles, og ikke alt som kan telles teller.» For det er jo ikke slik at summen man får for et kunstverk alltid henger sammen med verdien. Og det finnes alt for mange som ikke ser verdien i stor kunst, fordi de kun ser en sum.

I dag får vi se resultatet av 9 kunstneres arbeid. I Aftenbladet i dag kan vi bli litt bedre kjent med hver og en av dem og de planene de har videre. Jeg ser mange vil reise ut i verden, og det er bra. Men kom gjerne hjem til Stavanger med kofferten full av inntrykk og inspirasjon.

Masse lykke til videre!

Med dette erklærer jeg Kunstskolen sin avgangsutstilling «SUM» for åpnet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s