Arbeiderpartiet bør se til København

Marianne Chesak skriver i Rogalands Avis 12. august om hvordan Stavanger Arbeiderparti vil satse på tillitsbasert ledelse i eldreomsorgen. Det er bra, men partiet bommer i oppskriften for hvordan de skal få dette til.

SV er enig i at vi skal få mer sjølstyrte og mindre team som fører til at de som får hjemmebaserte tjenester har mindre folk å forholde seg til. Buurtzorgs filosofi er interessant, men modellen for øvrig er ikke forenelig med den utviklingen SV ønsker for eldreomsorgen.
Problemet er at Chesak mener at modellen for å løse dette ligger hos selskapet Buurzorg i Nederland. Det er vi uenige i. For det første er dette en markedsbasert modell, som baserer seg på privatisert eldreomsorg. Det går ut over de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, noe som vil være en oppskrift på dårligere kvalitet på sikt. SV mener derimot at noe av det viktigste vi kan gjøre er å sikre at eldreomsorgen styres av fellesskapet, med gode arbeidsforhold.

For det andre er det en modell som bygger på deltidsarbeid. Skal vi lykkes med å gi flere av de dyktige ansatte i eldreomsorgen rett til hele og fulle stillinger, kan vi ikke samtidig gi grønt lys for en modell som ikke er forenelig med fulle stillinger.
Det finnes andre måter å innføre tillit i eldreomsorgen på, uten at det trenger å bety privatisering og mer deltidsarbeid. I København har de laget en modell der de ansatte får mer tid og faglig frihet til å gi en personlig tilpasset eldreomsorg, og de eldre får mer valgfrihet over hjelpen de får. De får for eksempel klippekort på hjelp. Da får man rett på minst 30 min hver uke, kan spare opp til 2 timer som de kan bruke som de vil, for eksempel en tur til frisøren, et besøk på en grav til noen de er glad i eller en tur på butikken sammen med hjemmehjelpere. Stavanger SV vil innføre den samme modellen her, for at flere skal få en god og meningsfylt alderdom.
Noe av det viktigste vi kan gjøre i eldreomsorgen framover er å stoppe stoppeklokkene og øke bemanningen, slik at de eldre selv får bestemme mer over hva slags hjelp de skal få. I København har de fått dette til. Det er dit vi burde se, ikke til private modeller fra Nederland som utfordrer hele stillinger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s