Spørsmål: 10 000 nye arbeidsplasser, Sagen Helgø?

Spørsmål til Kommunalutvalget

Eirik Faret Sakariassen (SV)

10 000 nye arbeidsplasser

På Stavanger Høyres Facebook-side proklamerte de stort 21. august 2015 at «Vi skal skape 10 000 nye arbeidsplasser innen 2020 i Stavangerregionen». På ordførerens egen Facebook-side skrev hun 9. september 2015 at «Vi skal skape minst 10 000 nye arbeidsplasser i stavangerregionen innen 2020 #stavangerlaget».

Etter valget endret retorikken seg. I ordførerens nyttårstale på Ledaal sa hun: «Vi kommer til å trenge minst 10 000 nye arbeidsplasser i Stavangerregionen innen 2020.»

Fra at Høyre og ordføreren skulle «skape» til at regionen «kommer til å trenge». Man kan mistenke at valgløftet bare tok seg godt ut på plakater før valget og ikke lar seg gjennomføre praktisk etter valget.

Stavanger og kommunene i vår region opplever tøffe tider. Mange mister jobbene sine, bedrifter legges ned, kompetanse kan forsvinne. Det er alvorlig og vi må jobbe hardt fra politisk hold for å sikre nok og bærekraftige arbeidsplasser her fremover.

For å nå målet om minst 10 000 nye arbeidplasser må det skapes over 2000 nye arbeidsplasser hvert år, fra og med nå.

Ordføreren gikk høyt ut før valget og skapte store forventninger. Vi forventer alle at hun lever opp til egne løfter. Derfor ber jeg henne svare på følgende:

  • Hvor mange arbeidsplasser har du bidratt til å skape etter du ble gjenvalgt som ordfører i 2015?
  • Hvor mange arbeidsplasser vil du bidra til å skape i 2017?
  • Hvor mange arbeidsplasser vil du bidra til å skape i 2018?
  • Hvor mange arbeidsplasser vil du bidra til å skape i 2019?
  • Hvor mange arbeidsplasser vil du bidra til å skape i 2020?
  • Var dette et valgløfte du kan love å holde?

Varaordføreren takket for spørsmålet og ga følgende svar:
Først av alt skal det stilles spørsmål til ordfører og ikke enkeltpersoner.

Arbeidsplasser er viktig for hele bystyret. I HØP 2016 er det vedtatt at det skal arbeides for 10 000 nye arbeidsplasser innen 2020:

«Norge og vår region spesielt må samtidig legge til rette for å skape nye næringer. Vi må tilrettelegge for minst 10 000 arbeidsplasser innen 2020. Mulighetene er mange. Norge har på viktige områder utviklet kompetanse i verdensklassen og har et effektivt arbeidsliv, preget av godt samarbeid. Stavangerregionen kan utvikle nye arbeidsplasser innenfor områder som for eksempel helse, fornybar energi og IKT»

Det er bestilt en sak til formannskapet i løpet av 2016, der det fremkommer hva som konkret blir gjort for å utvikle nye arbeidsplasser.

Det er viktig å poengtere at det er fokus på å utvikle arbeidsplasser, blant annet ved at næringslivet styrkes, vekstfondet etableres, det igangsettes tiltakspakker i fht investeringer, Greater Stavanger jobber aktivt bl.a gjennom deltakelse i Mulighetsterminalen.»

Representanten takket for svar, men ønsker å sende spørsmålet videre til formannskapet for besvarelse av ordfører.

Fra formannskapet:

Ordføreren takket for spørsmålet og ga følgende svar:

Til tross for overskriften i RA kommer jeg til å opprettholde mitt prinsipielle svar.

Tilsvarende spørsmål ble stilt av representanten i kommunalutvalget 26.4. og besvart av møteleder, varaordfører Bjørg Tysdal Moe i mitt fravær. Jeg ledet et lenge planlagt styremøte i Stavangerregionens Europakontor, som egentlig skulle være i Brussel i forbindelse med Sjømatmessen, og hadde derfor forfall til kommunalutvalget.

Ordføreren ønsker å understreke at dette er et spørsmål som jeg veldig gjerne ville svart på selv, fordi det omhandler noe av det jeg har engasjert meg i spesielt og jobber for hver eneste dag.
Hvordan vi jobber i regionen for å nå dette målet, er en diskusjon jeg tar når som helst med representanten, med media og med alle andre interesserte.

Men, som varaordføreren også sa i sitt svar, så er det ikke anledning til å stille spørsmål til enkeltpersoner, men til ordfører eller møteleder i ordførerens fravær.

Spørsmålet er ferdig behandlet i kommunalutvalgets møte 26. april, og selv om ordføreren gjerne skulle svart på dette selv, kan vi ikke åpne for en praksis der spørsmål kan stilles på ny dersom spørsmålsstiller ikke er tilfreds med svaret som ble gitt.

Jeg viser derfor til kommunalutvalgets protokoll og at spørsmålet allerede er besvart.

 

En kommentar om “Spørsmål: 10 000 nye arbeidsplasser, Sagen Helgø?

  1. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: bystyrekrangel, oppmøteplikt og flytting | Fellesskap fungerer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s