Spørsmål: Panama Papers

Spørsmål til Kommunalutvalget

Eirik Faret Sakariassen (SV)

Til rådmannen:

Avsløringene om Panama papers skapte store overskrifter, men viste bare det vi har visst lenge: nemlig at store formuer og mye kapital skjules i skatteparadiser. Også DNB er innblandet i dette, i tillegg til en rekke nordmenn.

For Stavanger kommune er det viktig å holde en høy etisk standard på alle områder, også når det kommer til våre finanser. Derfor ber jeg rådmannen redegjøre for følgende:

  • Kan rådmannen garantere at Stavanger kommune ikke direkte eller indirekte har verdier i skatteparadiser?
  • Kan rådmannen garantere at Stavanger kommune har god kontroll over hvor finanser, obligasjoner og lignende er plassert og hvordan de forvaltes

Varaordføreren takket for spørsmålet og rådmannen ga følgende svar:

I henhold til vedtatt Finansreglement, av bystyret den 29/10/12 skal Stavanger Kommune følge Global Compact FN’s PRI, (Principles of responsible investments), som skal ivareta hensynet til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, miljø og etiske forretningsprinsipper. Dette tilsvarer de samme etiske retningslinjer som KLP Forsikring har utarbeidet. Dette er også en «bransjestandard» hos flere forvaltere i Norge. I følge vårt Finansreglement skal vi ikke gjennomføre egne analyser av selskap for sikre at disse kriterier er oppfylt men støtte oss til tilgjengelig dokumentasjon fra anerkjente nasjonale og internasjonale analysefirma eller andre uavhengige vurderinger. KLP forsikring utarbeider to ganger pr år liste over ekskluderte selskaper, og vi kontrollerer våre plasseringer opp mot disse.

Stavanger kommune har ikke direkte – /eller indirekte plassert verdier i skatteparadiser. Vi følger vedtatte Finansreglementets retningslinjer, og styrer etter PRI’s retningslinjer, og selskaper blir sjekket og eventuelt ekskludert dersom de skulle befinne seg i KLP sine lister.

Kan rådmannen garantere at Stavanger kommune har god kontroll over hvor finanser, obligasjoner og lignende er plassert og hvordan de forvaltes?

Det utarbeides månedlige rapporter på finansforvaltningen, dette i henhold til vedtatte Finansreglementet. Finansrapporten blir også sendt til Rogaland Revisjon, slik at ovenfor nevnte retningslinjer blir ivaretatt. Det blir som kjent også rapportert på tertial vedørende finansforvaltningen.

Representanten takket for svar.

En kommentar om “Spørsmål: Panama Papers

  1. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: bystyrekrangel, oppmøteplikt og flytting | Fellesskap fungerer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s