Vår indre Trump 

Vi er alle født med en bitteliten Donald Trump inni oss.

«Vår indre Trump» er en ubehøvlet gjøk med stor munn, oransje hår og dårlig holdning. Han forsøker å overbevise deg om at tomgangskjøring med dieselbil i sentrum er helt greit – det er jo din bil, for pokker. Han mener at alle du ikke kjenner eller som mener noe annet enn deg, er latterlige. Han sier deg at det greit å snike i køen på butikken. At du kan kaste søpla i naturen, om bare ingen ser deg. Han mener at klimaendringene umulig kan være riktige, sola står jo fortsatt opp.

De fleste av oss har parkert Donalds budskap for lenge siden. Vi har erstattet denne patetiske lille mannens budskap med andre verdier: Tillit, dannelse og kunnskap. Det er dette som er den norske måten å være på, den norske kulturen. Det er å sette noen redelige, opplyste fellesskapsverdier foran egoisme, uvitenhet og enda mer egoisme.

Derfor er det så overraskende at Pål Morten Borgli, fylkestingsmedlem for FrP, tilsynelatende dyrker og vanner det vi kan kalle sin indre Trump som en blomst, og lar ham slå seg løs for full maskin.

Det var fylkestingsmøte i Rogaland denne uken. Jeg hadde ordet, og sa som sant var, at det var grunn til å være pessimistisk om været. Det var fordi hvis vi ikke stanser de farlige klimaendringene vil det bli dårligere vær, mer ekstremt vær.

Frps svar på dette var omtrent slik: «Jeg kjører bil så ofte jeg kan. Da øker temperaturen, og vi får finere vær å være ute i».

Det kunne kanskje vært morsomt. Jeg synes klimaendringene er for alvorlige til å le av. Det alvoret stiger nemlig i takt med havet.

Gjennomsnittstemperaturen på kloden øker raskt, og det er menneskenes egen feil. Isbreene smelter i rekordfart. Vi greier sannsynligvis ikke å holde temperaturøkningen under tre grader. Det betyr ikke bare varmere, men våtere og villere vær. Det betyr flere og større jordras, mer ødeleggelser av vind og frostspreng, flere stengte veier, flere utvaskede jernbanespor, endringer i hvor torsken svømmer. Dette er bare i Norge. Løfter vi blikket, ser vi at klimaendringene betyr at verdens matvareproduksjon kan endre seg, med konsekvenser som flere kriger om vann og små ressurser, og økte flyktningstrømmer.

At holdningen til dette er å si høyt at man vil ha mer av det, får meg til å undre om hvem Frp henter sine råd fra. Så kommer jeg på det. Jeg vet jo hvem.

Neste skritt fra Frp blir vel å bygge en mur for å holde klimaendringene ute. Etter enda et råd fra sin indre Trump.

Eirik Faret Sakariassen (SV)

Kommunalråd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s