Spørsmål: 17. mai uten plastforurensing

I formannskapet ba jeg rådmannen redegjøre for følgende:

Vi har sett de store konsekvensene den omfattende plastforurensinga har på fisker, dyr og natur. Snart skal vi feire grunnlovsdagen, og byen preges av heliumsballonger og mange andre produkter av plast og ikke-nedbrytbare materialer. Andre kommuner, som Skien og Porsgrunn, har foreslått forbud mot heliumsballonger, både av hensyn til den økende mangelen av helium og det store omfanget av ballongrester som blåser til havs. Men det er ikke bare heliumsballonger som utgjør et problem for forsøpling av naturen og som skader fisker og dyr.

  • Hva vil kommunen gjøre for å redusere plastforbruket og -forurensinga ifm. 17. mai?
  • Er et forbud mot heliumsballonger vurdert?
  • Er det andre tiltak rådmannen vil anbefale 17. mai-komitèen å iverksette til årets feiring?

Varaordføreren takket for spørsmålet og ga følgende svar:

«I forbindelse med salgsaktivitetene på Domkirkeplassen 17. mai blir det hvert år utplassert ekstra Containere. Det er et krav til de som får tildelt salgsplasser at de tømmer sitt avfall i disse containerne.

Det er 12 salgsplasser for tradisjonelle 17 mai effekter på selve Domkirkeplassen. I tildelingen til den enkelte står det bl.a. at:

«Varer som tillates solgt er tradisjonelle 17. mai effekter som norske flagg, fløyter og godterier mv. Det er ikke tillatt å selge produkter som produserer avfall, så som skumspray og lignende. Salg av tradisjonelle markedseffekter som klær, t-skjorter og caps tillates ikke. Det er heller ikke tillatt å selge mat. Den som får tildelt salgsplass er ansvarlig for plassen har egen avfallskurv. Avfall fra salgsplassen skal tømmes i våre utplasserte containere.»

Langs SR Bank bygget er det 5 salgsplasser for mat der står det i tildeling av plass at:

«Den som får tildelt salgsplass er ansvarlig for plassen har egen avfallskurv. Avfall fra salgsplassen skal tømmes i våre utplasserte containere.»

Det er ikke grunnlag for å forby salg av heliumsballonger i gjeldende retningslinjer, og et slikt forbud er derfor ikke tatt med i årets krav for salgsplasser 17. mai.

Dette er imidlertid et av de innspill som nå vurderes i det pågående arbeidet med revidere kommunens retningslinjer for salg på torg og uterom. Fra det foreliggende administrative utkastet kan det hitsettes:

«Det tillates ikke salg av varer som produserer avfall eller som forurenser, som f. eks skumspray, heliumballonger og lignende, fra salgsplasser tildelt av SK.»

Retningslinjene vil bli lagt frem til 1 gangs behandling i KMU, sendt på høring, før nye retningslinjer fastsettes av bystyret høsten 2017.

Dette innebærer at det ikke vil bli forbud mot salg av heliumsballonger 17. mai 2017, men også at årets arrangement kan være det siste hvor dette er tillatt.

Ellers nevnes at KMU har bedt rådmannen legge frem en mer generell sak knyttet til de økende utfordringer med plastavfall i sjø – og friområder. Også her ser rådmannen for seg at saken fremmes høsten 2017. »

Representanten takket for svar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s