Et Stavanger for alle!

Årets TV-aksjon går til Kirkens Bymisjon og deres arbeid for å skape et varmere og merEirikFS inkluderende samfunn. Jeg håper du som leser dette vil bidra – som bøssebærer eller giver!

Hver sommer bruker jeg en uke eller to for å hospitere i ulike yrker og virksomheter. I fjor hadde jeg gleden av å være hos Kirkens Bymisjon og Gatemagasinet Asfalt. Der fikk jeg på nært hold se det gode arbeidet som gjøres lokalt her i Stavanger. Og jeg ble veldig imponert og glad. Imponert over det breie tilbudet Bymisjonen gir. Glad for at det er noen som bruker tid på å gjøre livet bedre for folk.

Norge er et land hvor forskjellene mellom folk øker. Stavanger er intet unntak. De rikeste blir rikere, og de med minst får stadig mindre. Selv om mange av oss stort sett lever gode liv, er det mange som har en vanskelig hverdag. En hverdag som er preget av enten rus, psykiske plager, ensomhet eller fattigdom. Det kan være lett å glemme i en by som ellers preges av rikdom og velstand.

Å hjelpe har sin pris. Det koster økonomisk og det koster mentalt. Derfor er det så viktig at kommunen fortsatt bidrar med midler til det arbeidet bymisjonen gjør. «Folk trenger folk. Vi greier oss ikke aleine.» Ordene kunne like godt vært mine, men er det ikke. Det var noe av det Maggi Hatløy, leder for Kirkens Bymisjon i Stavanger sa til meg den uken jeg hospiterte hos dem.  De trenger støtte økonomisk fra kommunen og næringsliv og de trenger privatpersoner som gir av sin tid. Som frivillig gir du av deg sjøl, du involverer deg i fremmede menneskers gleder og sorger og strekker ut en hånd. Prisen på frivillighet kan vi ikke tallfeste, men verdien er uendelig.

Det koster å hjelpe. Men det nytter også.

Vi må sammen ta kampen for et Stavanger for alle. Et Stavanger hvor ingen overlates til seg selv, men hvor vi tar vare på hverandre. Et Stavanger som ser de som har lite. En by som gjør mest for de som har minst. Der spiller Kirkens Bymisjon en viktig rolle. Deres arbeid for rusavhengige, prostituerte, mennesker med psykiske lidelser og andre med vanskelige liv har min fulle støtte. Jeg fikk sett det på nært hold i fjor sommer:

Som på mandagsfrokosten, som har vært drevet i 25 år i år, hvor mange får tilbud om gratis frokost, kaffe, te og juice, med prat rundt bordet og en samling med nattverd til for de som ønsker det. Gatepresten har en viktig funksjon i byen og bybildet, og kjenner en side av byen mange raskt traver forbi.

Sammen med fire staute karer fikk jeg være med på hagearbeid rundt Stokka sykehjem, som Jobb1 organiserer. De som arbeider får et måltid på sykehjemmets rusavdeling og lønn for arbeidet. Men arbeiderne får mer enn det: de får en viss rutine i uka, med noen faste arbeidsdager. De får arbeidsfellesskap og kolleger. De opplever arbeidsglede. Det er viktig for oss alle. Vi drev med raking, trillebårkjøring, høytrykksspyling, graving og annet hagearbeid. Høy arbeidsmoral og godt humør preget timene vi fikk der sammen. De fortalte om hvor viktig det var å ha noe arbeid å drive med, stoltheten de hadde for sitt arbeid var tydelig og det å ha faste ting å gjøre gjennom uka er viktig i et ellers omskiftelig liv.

I tillegg driver de prosjektet Tillitspersonen; For mange er møtet med det offentlige komplisert. Brev man ikke forstår, man glemmer datoer for møter eller man har ikke egen telefon. Derfor har Kirkens Bymisjon lokalt gått i gang med et prosjekt hvor frivillige kan være med som følgespersoner i møte med det offentlige. De hjelper med å holde avtaler, notere hva som sier i møter, tolke innhold i brev og annet som for noen kan være veldig krevende.

Siden 2013 har vi hatt Gatejuristen i Stavanger. De «gir gratis rettshjelp til folk som har eller har hatt rusproblemer.» Det er viktig for å sikre at alles grunnleggende rettigheter ivaretas. Det er en viktig del av den jobben Kirkens Bymisjon gjør i Stavanger, og i mange andre norske kommuner.

De er idealister, gjengen i Kirkens Bymisjon. Noen er lønna idealister, andre er frivillige idealister. Men de er alle sterke i troen på at de kan gjøre en forskjell. Etter en uke med hospitering i Kirkens Bymisjon Stavanger tør jeg å slå fast: De gjør en stor forskjell!

For at en by skal ta vare på alle, så trengs et mangfold av tilbud. Både fra det offentlige, men ikke minst fra ideell sektor. Frivillighet er viktig. Det gir oss alle en mulighet til å bidra, også vi som ikke er fagpersoner innenfor ulike fag. Det er både enkelt og hyggelig å være frivillig. Jeg var selv natteravn i noen år, et annet tilbud som også organiseres av Kirkens Bymisjon.

Gjennom å gå som natteravn får du være tilstede for folk i sentrum kveldstid i helgene. Og det er jo særlig for ungdommen, men mange har hatt glede av at Natteravnene var der da det ikke skjedde, som de sier selv. At de bidro med et plaster, noen å prate med, å ringe politi eller ambulanse, eller låne ut en telefon til en ung mann i utrolig godt humør, som hadde surra bort telefonen en gang samme kveld. Og frivillighet er veldig kjekt. Du blir kjent med nye mennesker og får oppleve helt andre kvelder enn ellers. Hadde jeg hatt litt flere frikvelder og frihelger enn jeg har hatt de siste årene, så hadde jeg ennå gått natteravn.

Jeg støtter årets TV-aksjon, på samme måte som jeg alltid støtter TV-aksjonene. Jeg håper mange vil bidra, enten med årets viktigste søndagstur eller med å gi litt av det man har til dette viktige formålet. Sammen er vi mindre alene. Sammen kan vi få til mye. Sammen kan vi skape et Stavanger for alle!

Eirik Faret Sakariassen,

Kommunalråd SV

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s