Sakki på søndag: budsjett, formannskap og landsstyremøte

God søndag!

Det har vært en veldig hektisk uke, med innspurt på de rødgrønnes budsjettforslag, arbeidsprogrammet til Stavanger SV, formannskap- og landsstyremøte! Les mer her!

De rødgrønnes budsjettforslag

Torsdag presenterte Kari Nessa Nordtun (Ap), Daria Maria Johnsen (MDG), Sara Nustad Mauland (Rødt) og jeg budsjettforslaget fra de fire rødgrønne partiene i Stavanger. Det er andre gang våre fire partier går sammen om å lage et alternativt budsjett, og jeg er veldig glad for at de rødgrønne står sammen om dette viktige arbeidet.

Jeg har skrevet mer om budsjettet i et eget innlegg denne uka, men jeg tenkte å skrive litt mer om prosessen. Vi har et veldig godt og tillitsfullt samarbeid mellom gruppelederne og partiene, og ble raskt enig om å gjenta suksessen fra i fjor. Det er mange som melder tilbake til meg at de er veldig fornøyd med at venstresida står samlet. Sånn har det ikke alltid vært.

For SVs del så har vi innspillsrunder både med medlemmer og i bystyregruppa, og har en gjeng som arbeider og forhandler. Det blir mest arbeid på de folkevalgte som er på fulltid, som i SVs tilfelle vil si meg. Så må alle gi og ta, men allikevel vil jeg si at det er et veldig tydelig SV-stempel på det rødgrønne budsjettet. Og budsjettet kontrollregnes og godkjennes av kommunens økonomer, så det er et ansvarlig og seriøst budsjett som teknisk sett skal kunne vedtas. Selv om vi vet at det blir nedstemt av høyrealliansen.

Her kan du lese hele budsjettforslaget fra de rødgrønne >>>

Media:

Her kan du også se video fra pressekonferansen vi hadde i bystyresalen >>>

Formannskap

I tillegg til at vi fremmet vårt budsjettforslag i formannskapet, sto en del andre saker på dagsorden. De fleste var enstemmige og ukontroversielle, og mange av dem skal videre til bystyret. Da er det ikke debatt i formannskapet, men man fremlegger forslag og stemmer over dem, så tas debatten når sakene behandles i bystyret.

Utenom budsjettforslaget med de rødgrønne partiene, så hadde SV eget forslag i én sak, og det var invitasjon til å delta i emisjon (at man utvider antallet aksjer og inviterer andre til å kjøpe seg inn) i Hordfast AS. Det vil SV og resten av formannskapet enstemmig si nei til. I tillegg foreslo SV følgende:

  1. Stavanger kommune ser de store klimapolitiske utfordringene og vil ikke delta i bygging av veiprosjekt som øker klimagassutslippene og luftforurensingen, både i utbyggingsfasen og ved ordinær drift.
  2. Stavanger kommune kontakter aktuelle samarbeidskommuner, fylkeskommuner og staten for å opprette et offentlig selskap som skal bidra til at det blir el-ferjer langs Vestlandskysten.

Forslag 1 fikk stemmene til SV og MDG, forslag 2 kun SV. Også den saken går videre til bystyret.

Landsstyremøte

Fredag og lørdag var SVs landsstyre samlet på Tøyen, for årets siste møte. Mange av sakene var organisatoriske og knyttet opp mot landsmøtet som blir i vår, men det er alltid politisk debatt på landsstyremøtene.

I sin tale til landsstyret tok SV-leder Audun Lysbakken til orde for å utrede alternativer til EØS-avtalen. Dette har det også vært sak om i Aftenposten. Avtalen er etter vårt syn en abonnementsordning på høyrepolitikk. Neste uke vil stortingsgruppa fremme forslag om å sette ned et utvalg som skal fremme alternativer til EØS-avtalen. Det kan starte en helt nødvendig debatt i Norge.

Landsstyret vedtok også en del uttalelser om ulike viktige tema:

  • Et meningsfylt fritidstilbud til alle unger
  • Solidaritet med homofile i Tanzania
  • SV krever uavhengig granskning av menneskerettighetsbrudd i Nicaragua
  • Bekjempelse av vold og overgrep må styrkes, ikke svekkes
  • Natur- og miljøinteressene må sikrast i dei nye fylka

Disse blir å finne på SVs hjemmesider i nær fremtid.

Vi har også gjennomgått over hundre forslag til endringer i prinsipprogrammet, og det helhetlige forslaget skal behandles på vårens landsmøte. Prinsipprogrammet er et overordnet og ideologisk dokument, som viser hva partiets overordnede syn på samfunnet og verdensutviklingen bør være.

Mandag hadde jeg et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad, om hvordan Frp har prioritert å gi skattekutt til de rikeste, fremfor å for eksempel gjøre noe for å redusere bompengene. Her kan du lese innlegget.

I morgen blir det et langt bystyremøte, med mange store saker. Den det er mest spenning knyttet til er klima- og miljøplanen. Torsdag er det vedtaksmøte for Stavanger SVs arbeidsprogram og valgliste. Interesserte medlemmer finner sakspapirene til dette møtet her >>>

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s