Bare hardcore humanister, Jordal?

(På trykk i Stavanger Aftenblad, 13. februar 2008)
 
Eirik Faret Sakariassen, leder Stavanger Sosialistisk Ungdom
 
Den seneste tiden så har debatten rundt det nye RLE-faget rast i alle media. Og for omtrent to uker siden vedtok Stavanger formannskap at de velger å gå i mot regjeringens forslag om et nytt religionsfag, som skal erstatte det gamle KRL-faget.
 
Et av argumentene som ble brukt i debatten i formannskapet kom fra Stavanger Høyres skolepolitiske talsmann, Erlend Jordal. Han påsto at han tror bare det er hardcore muslimer eller hardcore humanister, for eksempel, som ikke kan være med på KRL-faget med dagens navn.” 
 
Jeg er uenig med Jordal i denne påstanden. Det er nemlig langt flere som ikke kan være med på å beholde KRL-faget. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) vil ikke sette pris på at vi beholder faget i det format som vi har i dag. Å beholde det vil faktisk være å krenke en av de høyeste rettsorgan vi har i verden. Og hva gjør at et knapt flertall i Stavanger formannskap tror de har fullmakt til å trosse EMDs dom? 
 
Og det er ikke nok med det. For ved å beholde KRL-faget, og dermed trosse EMDs dom så bryter vi vår egen grunnlov! Det står nemlig i paragraf § 110c i Grunnloven at ”Det paaligger Statens Myndigheder at respektere og sikre Menneskerettighederne.” 
 
Så Jordals påstand om at det er bare hardcore muslimer eller hardcore humanister som ikke kan være med på KRL-faget er direkte feil. Her er det jo mange som vil reagere. Jeg tør påstå at verken Erlend Jordal eller Stavanger formannskap har mulighet til å motsi Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s