Hva skjer med arveavgiften i statsbudsjettet?

Kristin Halvorsen «vil redusere arveavgiften for folk flest. De som arver aksjer i unoterte selskaper får derimot svi». Dette er det avisene skriver om saken. For regjeringen er det en heldig sak. Som det også er for folk flest.

De reglene som finnes i dag sier at de første 250 000 kronene du arver skatte du ikke på. Men foreldre og barn må ut øver dette betale 8 % på de neste 300 000. Deretter betale du 20 % arveavgift. Er du ikke barn eller forelder må du betale henholdsvis 10 og 30 %.

Grunnen til at den rød-grønne regjeringen mener at man kan fjerne denne avgiften har flere grunner. Det handler om omfordeling. På den måten er vår skattepolitikk mer sosial enn høyresidens. Dem med mest betaler mest. Det handler om omfordeling. I tillegg er dette oppsparte midler som det allerede er skattet av.

Ingen av oss som ikke er i den innerste sirkel av regjeringen vet jo foreløpig ingen eksakte tall. Men det ryktes at bunnfradraget kan økes til omtrent en halv million. Men for at det skal være mulig å gjøre et så stort inngrep, så må noen andre rammes. Men at det er dem som allerede har mye fra før, det har ikke regjeringen dårlig samvittighet for. Derfor vil de som arver aksjer i unoterte selskaper få en avgiftssmell.

I år får trolig staten inn 2,7 milliarder kroner i arveavgifter.

Jeg tror dette er god skattepolitikk. Det er en avgift som uten store konskvenser kan fjernes. Folk flest betaler sin skatt med glede, men arveavgiften har de færreste mye til overs for. Dette er jeg enig i. Nå viser regjeringen handlekraft og gjør nok et inngrep som folket merker i sin hverdag.

5 kommentarer om “Hva skjer med arveavgiften i statsbudsjettet?

 1. Me og ønske å fjerne den avgiften Eirik og med ønske å fjerne enda flere enn det og erstatte de med «grønne\» avgifter istedenfor «røde».

  Arveavgiften skal fjernes på grunn av kun ett punkt.
  Alt som går i arv har allerede blitt skattet for. Dette gjerlder også de «rike» som betaler mer enn noen andre i skatt.

 2. Grønne avgifter går på å øke avgiftene på produkter,tjenester som forurenser men at det skal ikke påvirke alle, kun de som kjøper varen feks.

  Eller en annen fin definisjon:
  Grønne skatter er skatter og avgifter som pålegges bruk av miljøskadelig virksomhet slik at bedrifter og enkeltpersoner må ta hensyn til de miljøkostnadene deres aktiviteter påfører samfunnet.

 3. * Miljøavgifter er innført for å redusere skadelige utslipp til luft og vann, og for å redusere avfallsmengdene.

  * Noen grønne skatter i dag:

  Avgift på utslipp av CO2

  Avgift på utslipp av NOx

  Transportavgift som bensinavgift, dieselavgift og svovelavgift

  Forbrenning av avfall

  Avgift på fyringsolje

  Naturgass

  Kilde: Finansdepartementet

 4. Det er godt at man endelig tar til fornuften å øker bunnfradraget for arveavgiften. Det er en politikk som går ut på å dobbeltbeskatte opptjente midler. Likevel ser jeg som lite heldig at man velger å forskyve dette inntektstapet for staten over på personer med aksjer i unoterte selskaper. Dette vil føre til at flere vil vegre seg for å ta over familiebedrifter, da mange vil rammes økonomisk av en arveavgift på unoterte aksjer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s