Høyre fornekter sannheten – nok en gang!

Eirik Faret Sakariassen, leder Stavanger Sosialistisk Ungdom, og Mali Steiro Tronsmoen, leder Sosialistisk Ungdom

På trykk Aftenbladet 24. januar

Tirsdag 13. januar fremstiller Høyre SUs påstander om Uglands blodpenger som en løgn. Trikset er billig, og alle vet at selv om man sminker en gris, er det fortsatt en gris.

Forrige innlegg var et forsøk på å fortelle Høyre at samme selskap som har sponset dem med 10 millioner, har fått hugget opp skip ulovlig på strender i Bangladesh og India. Noe Uglands rederi tjente titalls millioner kroner på. Høyre er ikke villige til å høre på sannheten – noe vi håper folk husker på valgdagen 14. september 2009.

Tina Brus oppfatning av tid er noe vi tør stille spørsmål ved. Om hun er klar over det, eller ikke, så opererer hun med datoene sammenblandet. Tidspunktet Tronsmoen «unnskyldte» seg på var 3. desember. På gitte tidspunkt var SU forsiktig med våre kommentarer til Uglands avvisning av vår dokumentasjon. 5. desember sendte imidlertid SU ut en pressemelding etter at vi i samtale med administrerende direktør i Uglands rederi fikk bekreftet våre mistanker mot selskapet.

At Tina Bru fremstiller påstandene i forrige leserinnlegg som vås, er en fornektelse av sannheten. «Når et skip blir hugget opp av et annet rederi flere år etter at det har blitt solgt, er det urimelig at J. J. Ugland Company skal måtte ta ansvar for handlingen», skriver Bru. For det første er dette et utsagn en samla miljøbevegelse er uenig med Bru i. Tvert i mot slår Baselkonvensjonen fast forurensers ansvar for å sikre at skip man har brukt i mange år og tjent store penger på, blir håndert på en miljømessig forsvarlig måte når skipets liv går mot slutten. Dette er et ansvar Uglands administrerende direktør innrømmer at rederiet ikke har tatt på alvor. I samtalen med SU bekreftet han at Ugland må endre sin praksis på dette punktet.

For det andre tar Bru feil når hun påstår at Uglands skip alltid har blitt solgt lenge før de har blitt hugget opp. Skipet «Farland», ble fra 1989-1993 eid av selskapene»Andreas Ugland & sons», «Ugland Interocean Management», og hadde både «J.J. Ugland Companies» og «Andreas Ugland Bulk A/S» på eiersiden frem til 26. Desember 1994. Det er den anerkjente Lloyds list som slår dette fast. Skipet ble kjørt opp på stranda i Alang i India for opphugging 10. juli 1994. Det kan ikke herske noen tvil om hvor eierskapet og ansvaret for skipet lå!

Det var utvilsomt Uglands ansvar å sørge for forsvarlig opphugging. Videre er det Høyres ansvar å være klar over hvor pengegaven deres kommer fra. Dette burde Høyre greid, uten hjelp fra SU.

Å bli fremstilt som løgner er det vel ingen som synes er hyggelig. Særlig ikke når man forteller sannheten. SUs krav om at Høyre tilbakebetaler valgkampsstøtten står fortsatt. Om Høyre ikke gjør det, blir det deres sak om de ønsker å drive valgkamp med indiske barns blod på hendene.

Godt valg!

En kommentar om “Høyre fornekter sannheten – nok en gang!

  1. «Tvert i mot slår Baselkonvensjonen fast forurensers ansvar for å sikre at skip man har brukt i mange år og tjent store penger på, blir håndert på en miljømessig forsvarlig måte når skipets liv går mot slutten.»

    Eid! Går det ikke mot den ene loven går det mot den andre.

    Bra du ikke gir deg på dette. Du har en lysende fremtid hvis du har lyst å velger justis. ^_^

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s