Israels høyreorientering

189356476_6fb3c658c8

Kollektiv avstraffelse er noe av det jeg tenker når jeg tenker på Israel. Valget ble avholdt denne uken – men foreløpig står det endelige utfallet ikke frem som avgjort. Forhandlingene internt i Knesset er i gang. Om vi får statsminister fra det politiske sentrum eller ytterste høyre, gjenstår å se.

VG melder at Ytterliggående politiker vant Israel-valget og at Alle friri til høyreradikal israelsk politiker. Dette er en skummel utvikling. Jeg vil minne alle om at det som skjedde i Gaza, var ordre fra en sentrumsregjering. Det viser tydelig hvordan det politiske landskapet i Israel er.

Man har nå talt opp nesten alle stemmene. Den tydelige trenden er at det israelske folket har tatt et radikalt sted i en høyremilitant retning.

«Israel har ikke lenger noen aktiv venstreside, fredsbevegelse, eller noen partier som ønsker en dialog med palestinerne. Selv Arbeiderpartiet, som langt fra er noen fredsdue, har gjort tidenes dårligste valg. Spørsmålet nå er hva slags militant høyrekoalisjon Israel nå vil få,» sier Hilde Henriksen Waage, professor og Israel-kjenner, i en artikkel i Klassekampen. «Nå handler det derfor ikke lenger om hvorvidt Israel skal knuse det palestinske samfunnet og Hamas, men om i hvor mye sterkere grad de skal gjøre det.»

Jeg gruer meg til de neste krigshandlingene setter i gang. Nå har de israelske folkevalgte folket i ryggen under neste massakre. For den kommer, tro du meg. Om det blir i år, om fem år eller om ti år… Den kommer!

Men dette viser jo tydelig hvordan den høyreekstreme propagandaen og rasismen i dette området lever i beste velgående. Holdningene israelere har er intet mindre rasistiske. De behandler palestinere som om de var skadedyr. Noe en del israelere også mener.

Alt i alt, tror jeg utfallet av den neste israelske statsministeren blir som å velge mellom pest og kolera. Dette er ytterliggående zionister, med ett mål for øyet: å knuse det palestinske folket, en gang for alle! Denne hatideologien de fører, og vinner valget med, må ta slutt! Når skal verden åpne øynene?

Det bør sies at jeg anerkjenner det valget Israel har gjort. De nasjonale demokratiske prosessene i Israel må få gå sin gang. Men de gir et klart og tydelig signal til oss ellers i verden. Vi ser hvor de vil – men hva skal vi gjøre med det?

Hamas melder om våpenhvile. Hva sier Israel til dette? Er det som for en måned side var alles løsning, nå blitt en utopi? Vil Israel intensivere den militære offensiven mot Israel? Det er mange spørsmål, men få svar. Og for så vidt få som kan svare på det for øyeblikket.

10 kommentarer om “Israels høyreorientering

 1. At man ikke liker det mest kapitalistiske landet i midtøsten, det er ingen overraskelse.
  Men det hadde vært interessant å vite hva du mener et land bør gjøre når de blir angrepet.
  Gi fra seg så mye land bøllene krever, og det blir slutt på rakettangrep?

 2. Angrep er en ting. Da har man rett til å forsvare seg. Men i Folkeretten er det ingenting som gir Israel myndighet til den krigføringen de driver mot det palestinske folket. Det er palestinerene som ALLTID har gitt etter for «bøllene» Israel. Men selv om Israel stadig får nye landeområder, blir det ikke slutt på krigføringen og terroren mot dem.

 3. Nei, Eirik. Nå vil jeg ha svar.

  Hvor KRAFTIG kunne Israel svart?
  Med hvilke midler?
  En ustabil rakett for hver ustabile rakett?

 4. Israel har en regel i militæret som sier at de skal svare uproporsjonalt. En israelsk general uttalte etter angrepene i Gaza at «We hit 90 % of our targets». Det er helt klart hva Israels strategi var. Jeg kommer ikke til å gå inn på hvor mye som er «greit» for Israel å reagere.

 5. Groucho: det gjelder begge deler. Problemet i konflikten er at det er ingen som har mer rett enn andre. Jeg mener likevel det er Israel som har den overordnede makten da det er de som er okkupanten i denne konflikten. Jeg sympatiserer ikke med de paramilitære fraksjoene av Hamas, men Israel viser helt tydelig arroganse ved de ikke har noen respekt for internasjonale forhold.

 6. «Gi fra seg så mye land bøllene krever, og det blir slutt på rakettangrep?»

  Dei skal gi TILBAKE land.

  Men Eirik, Israelvenner er ofte ekstremt vare på om du ikkje er uhyre nøye med å skjelne mellom statsmakta Israel og den israelske/jødiske befolkninga. Ei åtvaring frå meg, då, når eg ser du skriv «Holdningene israelere har er intet mindre rasistiske.»

  Eg ville vera forsiktig med å skue hunden (folket) på håret (partikonstellasjonen). På samme vis som eg tvilar på at Hamas si støtte i Gaza stadig aukar fordi palestinarar er «jødehatarar,» er det ikkje nødvendigvis slik at israelarane si støtte til eit ekstremt parti tyder at israelarane er rasistar. Det er tvert imot naturleg at ekstreme situasjonar får folk til å stemme radikalt; i Gaza er Hamas det einaste partiet som kan fange opp slike straumningar, og i Israel er det no Yisrael Beiteinu som står klare til å fange opp dei radikale straumningane til høgre. Det tyder ikkje nødvendigvis at velgarane står inne for programmet deira, men kanskje stemmer for «change»? Yisrael Beiteinu er framleis «berre» litt over halvparten så stort som Kadima og knapt større enn Meretz og Hadash tilsaman.

 7. PS: Det er sjølvsagt ikkje meininga å skulda deg for generalisering, Eirik. Det får vera måte på pedanteri. Men diverre er israelvenner ofte ekstremt hårsåre på dette – sjå berre saka med Kåre Willoch for nokre veker sidan.

  Difor denne åtvaringa, og ei lita balansering. Beiteinu har vokst ein del, men partikonstellasjonen er over det jamne relativt stabil.

 8. «Hvor kraftig kunne Israel svart?»

  Spørsmålet er basert på eit svakt premiss. Du isolerer hendingane på ein slik måte at det framstår som om Hamas kasta den første steinen. Det var Israel som braut den såkalla «våpenkvila» tidleg i november (og drap også 49 sivile palestinarar i løpet av «freden.»)

  Viss me snur litt på spørsmålet vil kanskje du svare på følgande også: «Kor kraftig kunne Hamas ha svart?»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s