Investeringsbeslutning om rensing av Kårstø – FØR valget!

_mg_43241

Daglig spyr gasskraftverket Kårstø ut 3288 tonn CO²: dette tilsvarer 1260 biler!

Forrige torsdag arrangerte NU en kort flyersutdeling, samtidig som man kunne skrive under for rensing av Kårstø. Her kommer deler av pressemeldingen som ble sendt ut.

«Det er bra at NU bruker tid og fokus på å rense Kårstø. Jeg og SU vil jobbe innad i SV for at regjeringen gjør en investeringsbeslutning nå før valget. Selv om jeg ikke liker det så vet vi ikke hvem som kommer i regjering, i verste fall blir det en regjering med FRP i,» sier Eirik Faret Sakariassen, leder i Stavanger SU.

Hvorfor er det viktig å ta en investeringsbeslutning før valget?

«Selvfølgelig er det viktig, for vi kan ikke la en miljøbeslutning overlates til en regjeringen som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. I nedgangstider er det viktig å bruke penger på miljøtiltak. Nå kan vi virkelig gjøre en forskjell på miljøet. Vi i AUF er imot gasskraft, men nå som det er bydg, må vi rense det,» sier Joakim L. Bjørnestad, leder i Rogaland AUF.

Når regjeringen la frem Soria Moria-erklæringen skrøt de på seg at 15 års gasskraftstrid var løst av den rødgrønne regjeriengen. Den kampen er enda ikke over, og det ble samlet over 100 000 underskrifter mot forurensende gasskraftverk.

«Regjeringen må holde det de lovet fra Soria Moria-erklæringen og rense gasskraftverket på Kårstø. Vi kan ikke ha en regjering som prioritere vekk rensing av norges nest største punktutslipp, nemlig gasskraftverket på Kårstø og gassterminalen på nabotomta, som er Norges nest største punktutslipp,» sier Line Lønning, påtroppende leder i Stavanger NU.

Rogaland kan bli et foregangsfylke, og være de første i verden til å få på plass et fullskala renseanlegg. Gasskraftverket på Kårstø vil slippe ut like mye som 460 000 biler, som er over dobbelt så mye som Oslo by slipper ut årlig.

«Som en storeksportør av olje og gass har Norge et internasjonalt ansvar om å kutte sine egne klimagassutlsipp, og utvikle miljøvennlig renseteknologi som resten av verden skriker etter,» sier Erlend Tellnes, leder i Rogaland Natur og Ungdom.

Regjeringen lovet å rense Kårstø, i Soria Moria. Nå må det komme en investeringsbeslutning FØR valget. For hvis det ikke gjør det, så er rensing i fremtiden i usikre hender. FrP og eventuelle samarbeidspartnere vil tvilsomt sette gasskraftverkrensing først på agendaen, om de skulle komme i regjering. Privatisering og rasering av velferdsstaten står vel fremst i køen.

4 kommentarer om “Investeringsbeslutning om rensing av Kårstø – FØR valget!

  1. Det ble erklært i soria moria erklæringen at Regjeringen skulle få det på plass innen 2009. En liten detalj der som ikke ble nevnt.

    Dette er bare ett av de løftene som dere kom ut med som ikke har blitt opprettholdt.

  2. Personlig tror jeg ikke at karbondioksid og global oppvarming er den største trusselen mot miljøet. Faktisk så sluttet temperaturene å stige for 10 år siden, og når utslippet av karbondioksid har fortsatt i samme takt, mens solar energi har sunket i takt med klimaet sier vel det sitt. Jeg mener likevel at det går feil vei med klimaet. Det er å anse som at vi vil akkurat det samme av ulike grunner.

  3. Hele greia med at CO2 utslippet fortsatt stiger mens temperaturen ikke henger med i like stor grad, er da enda et bevis på at CO2utslippene våre spiller en uhyre viktig rolle i den globale oppvarmingen. Svingninger i CO2en og den globale temperaturen er helt naturlig, og så langt bak som det lar seg måle, ser vi sammenhengen mellom de to i fatorene. Men for aller første gang ser vi at det er CO2en som fører ann. Og med et CO2utslipp som bare fortsetter å stige, noe så forferdelig mye, vil det kun gå en vei med den globale temperaturen, og det er opp!

    PS! Foto: Line Lønning, lizzom..

  4. Forskning beviser at i et vitenskapelig perspektiv stiger ikke temperaturen. Målingene som påviser at temperaturene stiger tar utgangspunkt i den tidsperioden det har blitt tatt målinger, altså litt over hundre år. Å se på hundre år av jordas 1.6 milliarder år lange historie for å konkludere noe om klimaet blir veldig trangsynt. Det kan enten være en del av naturlige klimaendringer, eller som følge av karbondioksid. Tingen er at vi ikke vet dette, og derfor er det viktig å ikke bli for trangsynt. Jeg sier ikke at vi ikke må gjøre noe drastisk, for det må vi, men det er viktig at vi er åpne for andre kilder til global oppvarming.

    Forstå meg rett: Jeg mener ikke at det ikke går feil vei med miljøet, men jeg mener det er veldig ensidig å bare fokusere på karbondioksid. Det er ikke fullstendig bevist at karbondioksid som et resultat av menneskeskapte utslipp er grunnen til global oppvarming, og det finnes gode teorier om at det er solar energi og utslipp av eksempelvis nitrogenoksider som har ført til nettopp global oppvarming. Jeg mener den største trusselen mot jordas klima er nettopp nitrogenoksider, hvorav dinitrogenmonoksid er den mest fremtredende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s