Ytringsfrihet – grunnleggende i et demokrati

ytringsfrihet

De fleste kjenner nok til Amnesty. Om det er noen som driver godt arbeid for å sikre mennesker grunnleggende rettigheter, så er dette organisasjonen. Jeg er en av mange som bruker dagens bloggpost på å blogge om ytringsfrihet og deres nettkampanje.

Her kommer litt hentet fra Amnesty:

«Tastet seg til fengselsstraff
18. august 2006 satt Truong Quoc Huy på en internettkafé i Vietnams største by Ho Chi Minh-byen. Han brukte sin ytringsfrihet til å delta i en nettaksjon, Bloc 8406, som krever demokrati og menneskerettigheter i Vietnam. Resultatet ble seks års fengsel og tre års husarrest. Familien har ikke fått noe livstegn fra ham og ingen vet hvor han er fengslet.

Folkeaksjonen for ytringsfrihet på nett aksjonerer for Truong Quoc Huy og tre andre mennesker som er blitt fengslet for å ha sagt sin mening på nett. Kineseren Hu Jia publiserte en artikkel på internett der han kritiserte myndighetene for ikke å ha forbedret menneskerettighetene i forbindelse med OL i Beijing. Egypteren Karim Amer kritiserte Islam og Egypts president Mubarak på en blogg. Mohammed Abbou fra Tunisia publiserte to artikler som kritiserte bruken av tortur i landet og at Ariel Sharon var invitert til FNs World Summit on Information Society. For disse tastetrykkene betaler de dyrt: til sammen soner de fengselsstraff på 15 år. Flere av dem er blitt mishandlet.»
Som en aktiv nettdebattant kan jeg ikke se det for meg, å leve i et diktatur som ikke tålte å høre mine meninger. Jeg mener det er en grunnleggende rettighet å si hva man vil – så lenge det er innenfor grensene (altså ikke rasisme). Vi må kjempe videre for den demokratiske rettigheten ytringsfrihet. For fungerer virkelig et demokrati og man ikke har ytrings-, religions- og organisasjonsfrihet?
Jeg vil be deg, kjære leser, om å underskrive Amnestys kampanje. Det kan du gjøre her!

5 kommentarer om “Ytringsfrihet – grunnleggende i et demokrati

  1. Takk for støtten Eirik!
    Vi trenger å bli hørt alle plasser det er mulig.
    Du stiller vell imorgen? (forhåpentligvis i rødt ;) )

  2. Det var kjempebra at du deltok på markeringen vår i dag, og at du skriver om ytringsfrihet i bloggen din ;)

  3. Tilbaketråkk: 39 bloggere - 15.000 lesere - Folkeaksjon for ytringsfrihet på nett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s