Stigmatisering av ungdommen

Kronikk i Rogalands Avis 26. mars

Eirik Faret Sakariassen, leder Stavanger SU

Den siste tiden har debatten om grafitti i Stavanger rast i media. FrP raser mot Sosialistisk Ungdom (SU) og vårt moderparti SV som er for å få opp flere grafittivegger. «Taggerne må bli møtt med harde straffer som sender signaler inn i taggemiljøet om at det er på tide å legge sprayboksen på hyllen,» skrev Atle Simonsen (FrP) i en kronikk 18. mars.

Vi er nå inne i kulturhovedstadsåret og det internasjonale mangfoldets år. Mangfoldets år innebærer at vi skal verdsette ulikheter på de fleste områder, også når det gjelder kultur. Når ble det FrPs ansvar å bestemme hva som er kultur? Hva er det egentlig FrP anerkjenner som kultur? Hverken opera, biblioteker eller grafitti. Kulturen skal i år, og forhåpentligvis i årene som kommer, være en prioritering for Stavanger. Da er det viktig at vi ikke utelater store deler av siddisene, nemlig ungdommen. Kulturhovedstaden er ikke utelukkende for dem som er over 18. Kulturen må være for alle!

Den politikken FrP vil at Stavanger kommune skal føre stigmatiserer ungdom. Det Simonsen i sin kronikk ikke tar høyde for er at grafitti er ungdommens kunstform. Han bryter ned det mange ungdommer anser for å være utsmykking og en uttryksform. Atle Simonsen kriminaliserer kunst. Mange har potensial til å utvikle seg til kunstnere.

Det er selvfølgelig ikke akseptabelt at det blir tagget på butikkruter og private hus. Nettopp derfor er det viktig at vi åpner for at det skal bli flere lovlige steder å spraymale på. Det finnes andre byer som har høstet gode erfaringer fra å gjøre det bedre for grafittikunstnere.

Vi trenger ikke se lenger enn til Bergen. For noen år tilbake oppholdt den verdenskjente grafittikunstneren «Banksy» seg i den regntunge byen mellom de syv fjell. Dette inspirerte mange unge til å uttrykke seg gjennom sprayboksene. Bergen kommune tolket de unges signaler og satte opp en grafittivegg i 2003. Nå vurderer Bergen igjen å få på plass langt flere grafittivegger, ettersom det førte til et bredere og mer mangfoldig kulturengasjement blant unge. Det er jo det vi vil kulturen skal gjøre med oss, er det ikke?

Grafittimiljøet i Stavanger er stort. Det er mange som sprayer «pieces» på alle mulige steder. En «piece» er en grafittitegning. Når vi til stadighet ser nye ulovlige tagginger må vi tolke signalene. SV tolker det til at det er et behov for flere lovlige grafittivegger. Vi trenger ikke gjøre kunstnere til kriminelle. Derfor bevilget vi 300 000 kroner, i Stavanger SVs altenrative budsjett for 2008, for å møte behovet deres. Vi regner grafitti som en kreativ uttryksform, og vi ønsker plasser der kunstnerne kan utfolde seg fritt – og ikke minst lovlig! Men desverre har ikke SV flertall i Stavanger bystyre.

SV ønsker ikke at all ungdom skal samle seg utenfor Oljemuseet. Det må også være mulighet for aktivitet i bydelene. Ungdomstilbud i bydelene anser vi for å være en fornuftig investering, derfor bevilget SV 3,5 millioner kroner til å styrke bydelene. Det omfatter også at vi ønsker å få på plass lovlige grafittivegger i bydelene. Det er ikke heldig om alle som ønsker å benytte seg av de lovlige grafittiveggene må til sentrum for å ha muligheten til det.

29. april er en dag jeg ser frem til. Da skal jeg være med å se på åpningen av Geoparken. Det er et av Stavanger2008s prosjekter, som blant annet har en stor betongvegg med boltreplass for grafittikunstnere i alle aldre. Dette er et prosjekt vi i SV lenge har vært veldig positive til, ettersom vi mener Stavanger trenger en plass foran Oljemuseet som ungdom kan engasjere og utfolde seg på. 29. april får Stavanger en flerbruks-park. Man kan slappe av, skate, spraymale på den lovlige grafittiveggen, se film eller sole seg. Parken kan brukes til konsertområde eller andre arrangementer. Jeg tror og håper dette er en park mange kommer til å benytte seg av. Det er flott å se at vi endelig får en park som kan brukes av folk i alle aldre!

Det er viktig at vi forholder oss til «riktige» definisjoner når vi snakker om grafitti. Vi må skille mellom det som regnes som kunst og det som regnes som hærverk. Tagging er den ulovlige virksomheten som går ut over butikkvinduer og husvegger. Grafitti, derimot, er kunst. Å innføre nulltoleranse overfor grafitti og si nei til lovlige grafittivegger vil være å stigmatisere ungdommer i byen vår. Er det slik vi vil være i kulturhovedstadsåret? «Open port», Stavanger2008s slagord, omfatter alle. Også dem under 18 år!

En kommentar om “Stigmatisering av ungdommen

  1. Tilbaketråkk: Ja til graffitivegger – nei til forbud! « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s